Още пет екипа се включват в борбата с бракониерите 28.12 | 17:07

Земеделският министър Мирослав Найденов направи демонстрация по безопасен лов

От Ивелина Георгиева

Пет нови екипа от Изпълнителната агенция по горите ще се включат в преследването на бракониери.

Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който участва в демонстрация по безопасен лов в Държавно ловно стопанство "Витиня”.

По думите му бракониерите винаги са с една крачка напред с оборудването, тъй като има много случаи, в които те са с високопроходими джипове, специални гуми и др.

"За да ги изпреварим, съм разпоредил да бъдат съставени и оборудвани пет нови екипа, така че не завиждам на бракониерите”, посочи Найденов, цитиран от Агенция "Фокус”.

Предприети са редица мерки за безопасност при лов, включително и законодателни промени, допълни земеделският министър във връзка със зачестилите инциденти сред ловците.

Той подчерта, че е забранен ловът на едър дивеч със сачми, но все още е разрешен този на птици. От министерството се опитват да забранят изцяло ловът със сачми, тъй като е опасен и удължава агонията на животните.

На демонстрацията по безопасен лов Найденов направи показно как трябва да се зареждат и да се поддържат оръжията. Той показа, как се стреля по мишена на 300 метра и по кенчета от безалкохолни напитки.

Сред правилата, които трябва да се спазват безусловно, са изрядната документация като разрешителни, екипировка и оръжия. Найденов показа още екип от светлоотразителна жилетка и шапка на стойност 10 лева, който трябва да притежава всеки ловец.

Той обобщи, че за 2009 г. има 8 смъртни случая по време на лов, а за 2012 са 2 като до края на годината остават три разрешени за лов дни. Това са 29, 30 декември и 1 януари 2013 г.

За периода от 3 ноември до 26 декември в страната са проверени 25 603 ловци и ловни дружини, като в проверките са участвали 2200 инспектори от регионалните инспекции по горите към Агенцията по горите.

Земеделският министър подчерта, че ловът е хоби, спорт, но и отговорност.

Най-четени