Още полицейски екипи има на местата с интензивен трафик по празниците 23.12 | 09:04

В навечерието на празниците има предпоставки за тежки катастрофи

От Деляна Петкова

Допълнителни полицейски екипи ще бъдат съсредоточени на местата, където се очаква интензивен трафик, съобщават от МВР. Пътните полицаи ще дават и практически съвети на шофиращите. 

От Министерството предупреждават, че значително се увеличават предпоставките за тежки катастрофи в навечерието на празничните дни. А причините обикновено са шофиране с несъобразена с пътните условия скорост, употреба на алкохол, неправоспособност, превишена скорост и неправилно изпреварване.

По най-натоварените участъци и проходите често се образуват колони от автомобили, допълнителна опасност се създава и при влошени метеорологични условия.

По тази причина днес (23 декември) и утре (24 декември), когато се очаква най-засиления трафик, ще има засилено полицейско присъствие по пътищата. Подобна операция ще има и на 30 и 31 декември, допълват от МВР.  Повече полицаи от ГД "Охранителна полиция" ще има в посока "изход” от столицата и областните центрове, докато на 26 декември 2011 година и 2 януари 2012 година операцията ще бъде "на обратно" - в посока "вход”.

Заедно с институциите, които поддържат пътните участъци, ще се осигурява по-добра пропускателна способност по най-натоварените и рискови за задръствания райони, включително и чрез въвеждане на временна организация на движението и ръчно регулиране.

За да не се допускат задръствания, още в началото на влошаване на метеорологичните условия, преди да са възникнали проблеми за движението, превантивно ще се въвеждат ограничения и временно спиране на тежкотоварни автомобили и неподготвените за движение при зимни условия.

Няма да се допуска навлизане в проходите и по стръмни участъци на моторни превозни средства с неподходящи гуми или без поставени вериги за сняг, където е задължително ползването им. В контрола ще участват и представители на ДАИ.

По утвърдена схема дежурните части на СДВР и областните дирекции непрекъснато ще набират актуална информация за пътната обстановка и настъпили промени /въведени временни ограничения, забрани, пренасочване на движението, интензивност на транспортните потоци, валежи, заледявания, произшествия и др.

Най-четени