Още преди старта! Машинното гласуване се провали 26.02 | 10:06

ЦИК спря обществената поръчка за доставка на машините

От iNews.bg

Решението на съда беше категорично – машинното гласуване е задължително, и затова Централната избирателна комисия обяви обществена поръчка за доставша на машини за предстоящия парламентарен вот на 26 март. Времето обаче се оказа недостатъчно и в крайна сметка машинното гласуване явно няма да се осъществи, стана ясно късно миналата вечер.

ЦИК отстрани единствената фирма - "Лирекс", която изяви готовност за реализиране на поръчката, и прекрати поръчката. От доклада на комисията става ясно, че фирмата може да достави устройствата не по-рано от 20 март и те ще бъдат с фабрично качен софтуер. Компанията обаче не поема ангажимент да достави устройствата в чужбина. Освен това няма да има такъв и по отношение на обучението на секционните комисии, а само на районните.

Припомняме, че в обявената поръчка срокът за доставка беше 10 март, а инсталирането на софтуера трябва да стане до 17 март.

"Ето защо техническата комисия е препоръчала обществената поръчка да бъде прекратена", поясни Владимир Пенев, който е член на ЦИК.

Водещи

Най-четени