Още три буферни паркинга на метрото започват работа 14.08 | 15:50

Близо 2000 души са подали заявление за издаване на винетен стикер

От Елена Кирилова

През септември ще започнат работа още три буферни на метрото паркинга в София, предаде БТА.

По думите на председателя на Столичния общински съвет, Елен Гержиков, те ще се намират в района на Централна гара, бул. "Черни връх” и бул. "Джеймс Баучер”.

Първият месец след пускането на паркингите, те ще бъдат напълно безплатни, но от 1 или 15 октомври услугата ще стане платена.

Първите два часа престой ще са безплатни, а след това всеки час ще се таксува по 50 стотинки. Паркингите ще обслужват единствено хората, които използват метрото, но тези, които искат да ги използват на общо основание, ще трябва да заплащат по лев на час престой.

Елен Герджиков направи проверка на работата на буферния паркинг в ж.к. "Младост”. Проверката установи, че на мястото има паркирани повече от 500 автомобила, като общият капацитет е 1500 места.

Подобно на другите паркинги и този е безплатен до края на август. От началото на новия месец цените ще са преференциални.

Близо 2000 души вече са подали заявления за издаване на винетен стикер за паркиране в центъра на София. По-голямата част от тях са получили одобрение.

По думите на Герджиков тази година се очаква да бъдат издадени над 4000 винетни стикери. До момента не е имало опашки, но се препоръчва хората да използват времето до края на месеца, за да подадат документите си.

За улеснение това може да се случва по електронен път чрез сайта на Центъра за градска мобилност. Средно винетен стикер се издава до пет дни.

Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, вече са качени в интернет страницата на Центъра, както и във Facebook. Там могат да бъдат намерени и описания на необходимите документи, които семействата, наемателите или притежателите на автомобили на изплащане трябва да подготвят.  

Председателят на Столичния общински съвет обясни, че истинността на подадените документи ще се проверява внимателно.

Герджиков подчерта, че разбира част от аргументите на хората, които планират протести, свързани със "синята” и "зелената” зона в София. Все пак той подчерта, че част от възраженията са лишени от основание.

Водещи

Най-четени