Още трима депутати може да напуснат ГЕРБ 10.01 | 08:37

Редиците на партията продължават да се редуцират

От Цанка Донкова

Редиците на ГЕРБ продължават да се редуцират. Още трима депутати може да напуснат партията, съобщава в. "Преса".

Ако това се случи, парламентарната математика сочи, че правителството вече няма да бъде зависимо от гласовете на "Атака". В момента БСП и ДПС имат общо 120 депутати и теоретично с гласовете на двамата независими могат да осигурят кворума, както и да отхвърлят всеки вот на недоверие.

На практика обаче това е трудно може да стане. Причината е, че винаги има поне двама-трима отсъстващи или болни народни представители. Затова според управляващите са им нужни поне още три гласа, за да са спокойни.

Според Георги Марков, първият напуснал ГЕРБ, в групата на Борисов имало още много недоволни. Ако тази неприязън продължи било много възможно до седмица още няколко негови бивши колеги да подадат заявления за напускане.

"Това са хора, които искат да помогнат на районите си, а не да служат на марионетки в София", твърди Марков.

Бургаският депутат Семир Абумелих се смята като един от потенциалните бунтари.

"Няма такова нещо, но ако го реша, ще изляза и от парламента", заявява той, но не изключва и такъв сценарий.

"Мисля, че ще направят чудеса в парламента, за да накарат някого да напусне групата на ГЕРБ", посочва още Абумелих. Той е лекар, собственик на няколко частни болници в Бургас и няколко пъти досега е влизал в противоречие с официалната позиция на групата си в областта на здравеопазването.

Много страсти се очаква да се разгорят около предстоящата конференция на партията на Бойко Борисов. Това ще се случи, ако лидерът се опита да елиминира от ръководството хората на Цветан Цветанов. Депутати прогнозират още, че е възможно в средата на февруари да има над 10 отцепници от ГЕРБ.

Втори вариант бил да настъпи смут и в групата на "Атака". Макар че изглежда малко вероятно, все пак не било изключено най-добрият юрист на Волен - Явор Нотев също да се дистанцира от него.

Водещи

Най-четени