Пoсягаме към българското само ако ни е по джоба 29.08 | 13:15

Конкуренцията със световните хипермаркети е огромна, трябва повече контрол на борсите, категорични са от "Произведено в България"

От Гергана Златкова

Скандалната новина, че хипермаркетите могат да затворят врати през почивните дни, разбуни духовете както на потребителите, така и на производителите и отново постави въпроса за мястото на българските стоки на пазара.

"Цената е естествено да има определящо значение, особено в етап на кризи, но това, че българите предпочитат българското, е свързано и с това, че качеството на българските стоки е по-добро. И второ, защо непременно българските стоки трябва да са по-скъпи?”

Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" изпълнителният директор на Съюз "Произведено в България" Пламен Грозданов.

Съюзът представя в четвъртък данни от социологическо проучване за нагласите на потребителите към българските продукти.

Доста грешки се направиха през изминалите години. България е относително малък пазар, в който действат 5 огромни мултинационални компании в областта на търговията на дребно. Две от тях са с по 2 от своите вериги.

Между тях има огромна конкуренция. Експанзията им на територията на цялата страна създаде доста проблеми. Но вече духът е изпуснат от бутилката. Единственото сега е да не се позволява картелизиране на този сегмент и трябва строг контрол на дейността.

Грозданов оцени като добра стъпка засилването на контрола по борсите и границите при вноса на плодове и зeленчуци. Той разкритикува появилата се за кратко идея големите хипермаркети да не работят през почивните дни.

Според него държавата не може да се намесва, за да регулира отношенията в бизнеса. Грозданов даде за пример неуспешните опити преди година в преговор с веригите да се замразят цените на някои основни стоки.

"Опити да се замразяват цени, както направи един министър преди една година в договорка пак с тези вериги, бяха силно критикувани от всички експерти и всички прогнозираха, че нищо няма да излезе от тая работа.

Така и стана. Цените отидоха нагоре. Тоест, в такива опити - да се намесваш във взаимоотношенията между стопанските субекти, държавата няма място."

Водещи

Най-четени