ПАСЕ праща наблюдатели в България да оценяват демокрацията ни 03.06 | 18:46

Парламентарната асамблея на Съвета на ЕС ще решава дали да спре наказателна процедура

От iNews.bg

Германският социалдемократ Франк Швабе и унгарският консерватор Жолт Немет ще посетят България следващата седмица в ролята си на наблюдатели на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за постмониторингов диалог, съобщават от ПАСЕ.

От изводите на двамата наблюдатели ще зависи дали ПАСЕ ще поднови наблюдението си над България заради дефекти в нейната демокрация. Досега никоя европейска държава не е стигала до такова публично унижение, пише "Сега".

България се избави от мониторинга в Съвета на Европа в началото на 2000 г., но поради многото забележки към нея отново влезе в постмониторигова процедура. Оттогава е в "диалог" с ПАСЕ, който може или да бъде прекратен, или да прерасне в ново пълномащабно наблюдение. В момента освен България, в постмониторингов диалог са още три държави - Македония, Турция и Черна гора.

По време на визитата си на 8 и 9 юни двамата ще се срещнат с премиера Бойко Борисов, с външния министър Даниел Митов, с вътрешния министър Румяна Бъчварова, с министъра на образованието Меглена Кунева, зам.-минисътра на правосъдието и с омбудсмана Мая Манолова и с представители на различните парламентарни групи.

 

 

Водещи

Най-четени