ПАСЕ продължава мониторинга върху България 23.01 | 18:18

ПАСЕ иска пълното прилагане на законите в редица ключови области като независимостта на съдебната система, борбата срещу корупцията и организираната престъпност

От Филипа Тодева

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е отхвърлила предложението да се свали мониторинга над България.

В официален документ на ПАСЕ се посочва, че Комитетът за наблюдение приветства постигнатия напредък по отношение на задълженията на страната ни.

Той също така отбелязва със задоволство, че властите у нас са показали политическа воля и ангажимент за изпълнението на задълженията, произтичащи от членството в Съвета на Европа.

"И все пак, въпреки значителния напредък по отношение на законодателната рамка и въведените най-важни реформи, все още има стъпки, които трябва да се предприемат и по-специално да бъдат насочени към пълното прилагане на законите в редица ключови области като независимостта на съдебната система, борбата срещу корупцията и организираната престъпност", се посочва в констатациите.

В заключение комитетът предлага да бъде продължен мониторингът в диалог с българските власти.

Опозицията веднага реагира на това предложение. Социалистите в лицето на своя говорител Ангел Найденов определиха за отговорни за запазване на мониторинга в резултат на сегашното гласуване в ПАСЕ единствено ГЕРБ.

"Виновниците за поредния оглушителен шамар върху образа на България трябва да бъдат търсени сред тях", каза той.

По думите му не е тайна, че отпадането на мониторинга е обвързано с промените на Изборния кодекс. Той добави, че приемането на промените, освен отговор на препоръките и бележките на международните наблюдатели, включително и от ПАСЕ, беше третирано и като съответствие с демократичните стандарти, приети от всяка една страна-член на Съвета на Европа.

"Ние многократно предупреждавахме, че блокирането на приемането на тези промени, инатът на партия ГЕРБ и пълният непукизъм, който проявяваха в правната комисия и в пленарна зала, ще има негативни последици. За съжаление нашите предупреждения, включително и от гледна точка на нашите намерения да информираме и международните организации, и нашите чуждестранни партньори не бяха разглеждани сериозно. Сега фактът е налице”, изтъкна Ангел Найденов.

Водещи