ПРОФОН иска да партнира на музикалните събития в столицата 16.05 | 14:47

Предложението е изпратено до Столичния общински съвет

От Кремена Бедерева

Лицензиращото публичното използване на музика у нас неправителствено сдружение ПРОФОН предлага на Столичната община да е партньор на всички музикални събития, организирани от нея в рамките на културния й календар.

Предложението е изпратено до Столичния общински съвет и беше разгледано от комисията по местно самоуправление и нормативна уредба на съвета. Изпълнителният директор на сдружението Ина Килева предлага в писмото си общината да изисква по време на проверките си в търговските обекти и договорите за отстъпени сродни права за излъчваната музика, както и да проверяват наличието на стикери, удостоверяващи редовни правоотношения с ПРОФОН.

При констатирани нарушения според Килева столичните инспектори трябва да уведомяват Министерството на културата за налагането на административни санкции по Закона за авторското право и сродните му права.

По отношение на партньорството си с общината от сдружението посочват, че сключването на споразумение ще гарантира на общината ползването на звукозаписи и на музикални видеозаписи от международния и от националния каталог на ПРОФОН без ангажимент за сключването на отделни договори за всяко използване на музика и за плащането на възнагражденията за това.

Водещи

Най-четени