Павлова: Водната реформа ще бъде завършена до януари 12.12 | 14:12

По новата програма „Балкани-Средиземно море“ страната ни участва с цялата си територия

От iNews.bg

На финалния етап сме по отношение на реформата във водния сектор и смятам, че през януари ще можем да я завършим, заяви министър Лиляна Павлова.

"Имаме реформиран самостоятелен воден регулатор, изготвени нови наредби за ценообразуванерто, приети са необходимите законови промени, изработени са мастър планове", отчете регионалният министър.

В област Смолян вече е сключен и първият договор между ВиК асоциация и оператор, така че те ще бъдат и първите, които ще получат финансиране по новата оперативна програма "Околна среда".

Следващата седмица предстои подписване на такъв договор и в Русе, съобщи министърът. 16 области са вече реформирани и окрупнени и ще могат да кандидатстват за финансиране по ОПОС за подобряване на ВиК инфраструктурата, след като бъдат изготвени регионалните прединвестиционни проучвания за техните територии. Окрупняването на ВиК операторите е необходимо условие за да получим финансиране от ЕС за новия програмен период, .подчерта министър Павлова.

Относно програмите за териториално сътрудничество министър Павлова отчете, че програмният период 2007-2013 приключва със 100% усвояване на средствата. През новия период България участва, като управляващ или партниращ орган, в общо 12 програми за трансгранично, транснационално и междурегионално сътрудничество. По-голямата част от сроковете за кандидатстване по тези програми изтичат януари, така че трябва да се мобилизирате и да подадете проектите си именно сега, апелира министър Павлова. През следващата седмица се отваря новата програма Балкани-Средиземно море, по която страната ни участва с цялата си територия, информира тя.

Водещи

Най-четени