Павлова: Не сме в Шенген, защото Европа ни заклеймява 10.03 | 18:33

Трябва да изчистим името си, смята министърът на регионалното развитие

От Гергана Златкова

Според Лиляна Павлова причината, поради която оставаме далеч от приемането ни в зоната на Шенген, е фактът, че Европа е предубедена що се отнася до България.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство в предаването "Нека говорят” по Btv.

Според нея българският народ е заклеймен – ние сме крадливи, лоши, корумпирани, некомпетентни и е необходимо много време и работа докато изчистим името си.

Павлова сподели, че има лични впечатления от това заклеймяване. Според нея в Брюксел подхождат с подозрение към депутатите ни, защото са убедени, че системата у нас не работи.

Министърът даде за пример Румъния, в която въпреки че има различни паритии и разединение, когато става въпрос за защитаване на интересите на страната на национално ниво, винаги се постига единение.

Павлова сподели още, че ако бъде поканена, ще се включи в предизборния лист на ГЕРБ със сигурност.

България има нужда в момента да не се залита по крайности. Дори и по въпроса трябва ли ни още един заем:” Да, можем да си позволим да увеличим дефицита малко над 0,5. Важно е за какво го вземаме. Според мен заем за пенсии е абсурд. Ако сега вземем заем един милиард евро за пенсии, ще трябва да го вземем пак на следващата година,” анализира Павлова.

На въпроса защо ГЕРБ не се нагърби със служебно правителство, тя обясни, че с оставката, правителството дало възможност на хората да кажат какво искат.

"Хората продължават да са недоволни, въпреки че ГЕРБ не е вече на власт. Служебният кабинет ще трябва да стабилизира държавата, да се проведат едни честни избори.

Най-важното е държавата да не влезе в италианския модел, което ще е пагубно. Включително и с популистките обещания. Не трябва още повече да стягаме колана, но също така ще е пагубно и да го развържем. Как се дава 1000 лева заплата?

Ами това означала 40 процента облагане и на практика хората пак няма да вземат повече.

Ако Валутният борд падне, ние си отиваме. Тогава ще има хиперинфлация и хората ужасно ще обеднеят,” предрече министър Павлова.

Водещи

Най-четени