Павлова открива Улица на занаятите в НДК 01.03 | 11:03

Всеки сам ще може да си направи там мартеница

От iNews.bg

Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова ще посети днес Улицата на занаятите "Песента на колелетата", която се открива на 1 март в Националния дворец на културата. Във фойаето на четвъртия етаж ще оживеят българските традиции и култура, а всеки посетител може сам да изработи своя уникална мартеница. Събитието е част от културния календар на българското председателство на съвета на ЕС, а името на улицата е заимствано от едноименния шедьовър на писателя Йордан Йовков. Стартът на събитието ще бъде даден в 15:00 ч.

Идеята за изграждането на живописната улица е да запознае делегатите и гостите на българското председателство с уникалните занаятчийски умения и фолклорни обичаи от различни краища на страната ни, съхранявали поколения българския дух.

Планирани са още три събития по време на нашето председателство, включващи демонстрации на традиционни български занаяти. През март и април посетителите на НДК ще имат възможност да се докоснат до тайнството на тъкачеството и грънчарството, както и до магията на българската гайда.

Водещи

Най-четени