Падналият сняг спаси пшеничените посеви 28.01 | 21:15

Снежната покривка ги пази от измръзване

От Теодора Кокаланова

Въпреки че снежната покривка в региона достигна 29 сантиметра на полето няма оголени посеви, пшеницата е "завита" и няма опасност от измръзване, коментира директорът на Добруджанския земеделски институт доцент д-р Иван Киряков.

Валежите от сняг са изключително благоприятни за развитието на пшеничените посеви в Добричкия регион. По думите му температурата в региона достига до -9 градуса през нощта и до -5 градуса през деня.

Тази аномалия е предпоставка е, че след необичайно топлото време - аклиматизацията ще се възстанови и посевите ще останат в покой. След валежите от сняг ще бъдат наваксани и запасите от влага.

Добричка област е най-големият производител на хлебно зърно в страната, като масивите с пшеница през тази стопанска година надхвърлят 1 236 000 декара.

Ученият припомни, че всички 14 сорта пшеница, които участват в надпреварата за есенната сеитба, успешно са преминали тестовете за студоустойчивост.

Зимните сортове пшеница са издържали в хладилни камери - без снежна покривка, до 21 градуса под нулата. Много от българските сортове са създадени с генетичен материал от руски и украински пшеници и имат висока устойчивост на студ, отбеляза ученият.

Водещи

Най-четени