Пазарджик се разминава с кризата с боклука 02.01 | 18:04

Новото депо вече приема отпадъци, бедственото положение обаче остава до петък

От iNews.bg

Пазарджик се разминава с кризата с боклука. Екоексперти започват проверки на старите сметища на деветте общини, които трябваше да започнат да депонират от вчера отпадъците си на новото регионално депо. Само община Пазарджик обаче обяви бедствено положение и сключи временен договор с оператор на новата клетка. От днес тя функционира и вече приема боклуците от Пазарджик и селата, предаде БГНЕС. Така още в 5:00 часа тази сутрин започна извозването на отпадъци на новото регионално депо.

В края на миналата седмица кметът Тодор Попов обяви частично бедствено положение, за да може да бъде сключен договор с фирма, която да бъде временен оператор на първата клетка, тъй като в момента има процедура по обжалване на избора му. "Депото работи от днес. От сутринта всички фирми си депонират отпадъците на новото регионално депо”, каза Петър Петров, зам.-кмет на община Пазарджик. Засега обаче бедственото положение остава в сила до 5 януари.

Заповедта за определяне на оператор на депото е обжалвана в Комисията за защита на конкуренцията, а жалбата е обявена за неоснователна. Срокът за протестирането й пред ВАС изтича утре, 3 януари. "Надяваме се бедственото положение да не се продължи. Очакваме и останалите осем общини да започнат да разтоварват отпадъците си на новото регионално депо”, допълни зам.-кметът Петър Петров. Имаме вече обаждане от община Батак, за старото сметище започваме работа по проектирането на дейностите по рекултивацията, каза още той. В петък ще стане ясно дали ще се наложи удължаване на бедственото положение в община Пазарджик.

Водещи

Най-четени