Пазарите на едро и най-вече борсите индикират тенденция към понижаване на цените 18.04 | 20:40

Това е съвсем нормално, както по света, така и в България. Това каза Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

От iNews.bg

Пазарите на едро и най-вече борсите индикират тенденция към понижаване на цените. Предлагането значително надвишава търсенето. При по-малките пазари, като обикновените магазини, обаче се натрупват и много други разходи – за съхранение, транспорт, търговски надбавки, печалби. В сравнение с цените на едро, тези на дребно претърпяват изменения. И цените по магазините са доста по-високи от тези на едро. Това е съвсем нормално, както по света, така и в България. Това каза Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса.


Според него магазинните мрежи имат и други допълнителни разходи за опаковка на стоките, изнасяне на щандове, определяне на промоции, плащане на заплати на служителите, разходи за електроенергия в магазинните помещения.


"Когато една държава е в по-затруднено икономическо положение, поради слабата производителност на труда, влиянието на военните действия в близост до нас и политически сътресения, усилва повече тези надбавки, които се слагат в цената на стоката в магазините на дребно”, посочи Симов по NOVA.

По думите му страните в Атлантическото крайбрежие, които са най-големите износителки на пшеница – Франция, Германия и САЩ, създават тенденцията към понижаване на цената на пшеницата, тъй като предлагането в световен мащаб е огромно и надвишава търсенето.

"За България – имаме пет пъти по-голяма реколта на пшеница, отколкото е необходима за изхранването на населението и за фураж за животните. Голямото количество на пшеница е за износ и оттам идват добрите постъпления, както за зърнопроизводителите, така и за държавата като бюджет”, каза още Симов.

Експертът обясни, че съществува дисбаланс между субсидиите, които се изплащат на декар за пшеница, царевица, слънчоглед, и тези, които се изплащат за плодове и зеленчуци. По този начин България от един потенциален износител, се превръща в абсолютен вносител от съседни държави.

Симов добави, че цената на друга основна суровина – олиото, е по-ниска, спрямо миналата година. Това се дължи на факта, че производството на слънчоглед в световен мащаб, е по-голямо от миналата година и затова цените са по-ниски. Тази тенденция обаче е противоположна спрямо цената на петрола, която стремглаво се покачва. Захарта пък е малко по-ниска от миналогодишната, в рамките на 4-5%.

"При цената на едро има добра перспектива за потребителите, но за магазинната мрежа – зависи от много други фактори. Въпреки това, предстои затопляне, а това означава, че през летните месеци повечето стоки поевтиняват”, уточни той.

Водещи

Най-четени