Пазаруваме повече от миналата година 08.05 | 12:10

Българите използват все повече услугите на интернет търговци

От Кристиан Костурков

Българите пазаруват малко повече от миналата година. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ) за търговията на дребно през март. Според предварителните данни оборотът в сектор търговия на дребно, който не включва продажбите на автомобили и мотоциклети, през март 2015 г. нараства с 0.8% спрямо същия месец на 2014 г.

От статистиката става ясно и че българите все повече се доверяват на онлайн търговците на дребно. Така през март купените стоки през поръчки по пощата, по телефона или през интернет се увеличават с 14.6% спрямо март 2014 г. Също така се наблюдава и увеличение на покупките на фармацевтични и медицински стоки – с 8.9%, битова техника, мебели и стоки за дома – с 8.2%, автогорива и масла – с 1.1%. В същото време обаче намалява оборотът от търговията на дребно с дрехи, обувки и кожени изделия – с 13.4%, компютърна и телекомуникационна техника – с 2.2%, а също и с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 1%.

През март 2015 г. спрямо предходния месец февруари обаче българите пазаруват по-малко, показват данните на НСИ. Общо оборотът от търговията на дребно е спаднал с 1.3%. Спрямо видовете купени стоки, намаление се наблюдава при търговията с автогорива и масла – с 14.9%, при текстила, облеклото, обувките и кожените изделия – с 14%, при компютърната и телекомуникационната техника – с 0.2%. На фона на цялостното намаление на търговията на дребно през март спрямо февруари се наблюдава спад и при покупките през пощата, телефона и интернет с 1.8 на сто.

В същото време обаче се отчита и увеличение при търговията с някои типове стоки. Такова има при фармацевтичните и медицинските стоки, където ръстът е от 1.2%. А също и при продажбите на битова техника, мебели и стоки за дома – с 1% и търговията с храни, напитки и тютюневи изделия – с 0.3 на сто.

Най-четени