Пазете се! Господстват нов вид измамници 06.02 | 15:02

Престъпниците се представят за служители на културни институции

От Теодора Кокаланова

Нова измама прониква в домовете на хората в малките населени места. В тази връзка жителите трябва да бъдат по-внимателни и информирани, съобщи кметът на община Велико Търново Даниел Панов.

Сигналите са за случаи, в които хора, представящи се за служители на културни институции обикалят домове под претекст, че са изпратени да направят описи.

Непознатите мъже проявяват любопитство към притежаваните старинни вещи на обир - мишената. "Комисията" регистрира ценните вещи с историческа стойност по Закона за културното наследство.

Кметовете и техните наместници апелират към повишено внимание при попълване на необходимите декларации и към допускане на подобен род злоупотреби.

Според Даниел Панов е задължително провеждането на информационна кампания поради незнанието на хората. Разясняването в подобни случаи би предотвратило опитите за кражби, грабежи и други посегателства.

Като превантивни мерки ще бъдат изготвени листовки, които ще бъдат разпространени в клубовете на пенсионера в населените места, в магазините и читалищата. Ще бъдат направени и съобщения по местните радиоточки.

Водещи

Най-четени