Пак дават "Озеленяване" ЕАД на прокуратурата 26.07 | 16:08

Одитът за 2011 г. е установил сериозни нарушения в дружеството

От Андриян Георгиев

Установени са отново много сериозни нарушения при одита в общинската фирма "Озеленяване” ЕАД за 2011 г. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

"От тази пролет има съвсем ново ръководство. Но тази проверка отново насочваме към Софийската градска прокуратура, за да бъдат добавени като материали в процеса на разследване. Нарушенията са по Закона за обществени поръчки, по Закона за финансова управление и контрол, не е създадена ефективна организация за сключване на договори с клиенти, свързани с основната дейност, а именно озеленяване и поддръжка на площи, нарушени контролни процедури", посочи Фандъкова, цитирана от агенция "Фокус".

Установени са редица пропуски в звено "Цветопроизводство” на "Озеленяване” ЕАД, каза пък директорът на дирекция "Вътрешен одит” Димитринка Симова.

Не са издавани касови бележки към всички фактури, в резултат на което е установено, че в касата на дружеството не са внесени приходи. Фактурите не съдържали всички реквизити.

"Тук не може да се направи извод колко са закупените цветя, колко са реализираните”, обясни Симова.

Допуснати са пропуски по отношение на даване под наем на имотите, стопанисвани от дружеството. Част от договорите са сключени за период над три години без разрешение на Столичния общински съвет. Не са проведени конкурси във всички случаи на даване под наем на имотите.

"Не е воден регистър на договорите, което създава предпоставки за загуба на договорите”, каза Димитринка Симова.

Дружеството е пропуснало възможността за събиране на вземания от 13 клиенти в размер на 33 000 лева, тъй като е изтекъл 3-годишният срок.

Не са внесени в приход на общината 50% от наемите и сумата е 211 291 лева за целия проверяван период. Също така не са внесени дивидентите в приход на Столична община за 2009 г. в размер на 165 687 лева.

iNews припомня, че кметът на столицата даде на прокурор "Озеленяване" още през 2010 г. заради съмнения за злоупотреби, за което и в момента тече разследване. 

Водещи

Най-четени