Пак демонтират паметника "1300 години България" до НДК 04.02 | 09:45

Очаква се да бъдат демонтирани над 500 тона от металната конструкция и бетонните панели

От Кремена Бедерева

Нов опит за демонтиране на паметника "1300 години България" ще бъде направен днес от 11.00 часа. Хеликоптери ще участват в акцията по демонтирането на паметника "1300 години България" пред Националния дворец на културата.

Очаква се да бъдат демонтирани над 500 тона от металната конструкция и бетонните панели. Металът от паметника, който се руши от години, ще бъде предаден на вторични суровини.

Пилотът, ангажиран с разрушаването на паметника, е ученик на пилота, който участва в преместването на червената звезда от сградата на Народното събрание в Музея на социалистическото изкуство.

Паметникът пред НДК е дело на Валентин Старчев и е издигнат през 1981 г. по повод 1300 години от основаването на България.

Казусите около НДК и прилежащите му пространства бяха разгледани от редица родни и чуждестранни архитектурни сдружения, като някои дадените идеи бяха повече от интересни. Дори бе спретнат конкурс за идеи за реставрацията. Предложения като огромната катерица, Иисус Христос или бирения бар обаче, изобщо не са за подценяване.

Паметникът "1300 години България" е построен в центъра на София по повод тържествата за годишнината през 1981 година. С годините обаче той беше занемарен, а след като започнаха да падат части от плочките.

 

Водещи

Най-четени