Пак зулум на „Смокиня“! Заспиват уникалния плаж със сив пясък 29.05 | 09:52

Това е извършено в името на една висша цел - да се предпазят заведенията от вълните, твърди музикантът Васи Гюров

От iNews

Плажът "Смокиня", който наскоро беше покрит с бетонни постаменти, сега се "ремонтира" с нов по-сив пясък, а дюните са изравнени. Сигналът за това дойде от музиканта Васил Гюров.

"Върху златистия пясък, който е типичен за този залив, е изсипан друг, по-сивкав и светъл, докаран с камиони незнайно откъде, и разнесен по цялата ивица. Преди това дюните са нивелирани и нивото на плажа е повдигнато", твърди той в пост във Фейсбук.

Според него това е направено с цел да се предпазят заведенията от вълните. "Това е нещо, което трудно ще видите с просто око, но заснето от високо, с подходящи филтри, дава повече яснота за пораженията, които са нанесени на природата от страна на концесионерите", казва Гюров, прилагайки снимки.

Той е категоричен, че в резултат на тези действия един от най-красивите плажове на българското Черноморие, формиран в продължение на хиляди години, е безвъзвратно унищожен само за няколко дни. "Сега остава стотина торби цимент да бъдат разпръснати равномерно и при идването на водата, ще получим първия екологично бетониран плаж", коментира Гюров.

Водещи

Най-четени