Пак мъдрят дали Андрей Слабаков е дискриминирал гей общността 08.04 | 21:15

Комисията за защита от дискриминация и съдът с различни решения

От iNews.bg

Комисията за защита от дискриминация ще трябва да се произнесе отново дали режисьорът Андрей Слабаков е дискриминирал гей общността със свое изказване в телевизионно предаване, защото административният съд не е харесал нейното решение, съобщава в. "Труд".

Комисията веднъж вече не намери дискриминация в думите на Слабаков, че "гейовете са много по-вредни от цигарите” и че "разпространяват СПИН масово”. Причината - те са казани в хумористично предаване, обяснява докладчикът по казуса Златина Дукова.

Административният съд в София обаче е постановил, че решението на комисията е неправилно, като мнението му е било потвърдено и от Върховния административен съд.

В съдебните решения обаче не се посочва какви са пропуските на комисията за защита от дискриминация при производството. Няма и осъдително решение спрямо Слабаков. Заради това и казусът е върнат за ново произнасяне на комисията.

Отново са изслушани двете страни - Светослав Стоянов и адвокат на режисьора. И двете страни не са имали никакви нови доказателства по случая, които да повлияят на решението на комисията.

Ако този път комисията реши, че Слабаков е дискриминирал гейовете с думите си, той може да бъде глобен между 250 и 2000 лв.

Водещи