Пак оправдаха Николай Цонев 27.01 | 18:13

Софийският градски съд също призна за невинен бившия министър

От Кремена Бедерева

Софийският апелативен съд (САС) оправда бившия министър на отбраната Николай Цонев за длъжностно престъпление, научи БТА от съда.

Цонев е подсъдим за това, че като министър на отбраната, упражняващ правата на едноличен собственик на дружеството "Терем", се е разпоредил с целеви средства не по предназначение. Според прокуратурата нарушението е в това, че Цонев е увеличил капитала на "Терем" с 38 246 184 лева.

По този начин при разпределение на печалбата за 2008 г. е позволил постъпилите в дружеството финансови средства да останат в "Терем", вместо да се изплатят като дивидент за държавата.

Предходната съдебна инстанция - Софийският градски съд, също призна за невинен бившия министър.

iNews припомня, че през ноември миналата година Военно-апелативният съд потвърди оправдателната присъда на бившия министър Николай Цонев.

Той бе оправдан и от първата инстанция по обвинение за длъжностни престъпления отпреди десет години, когато е оглавявал доставките за военните.

Николай Цонев бе обвинен за договори, сключени през 1999 година за разнообразни доставки - консерви "Русенско варено", свинско месо, резервни части за камиони и автобуси "Чавдар", двигатели за "Шкода" и авиотехника.

Прокуратурата твърди, че с тези договори Цонев е ощетил Министерството на отбраната с около един милион лева, а за сметка на това са се облагодетелствали различни фирми.

Цонев беше арестуван на 10 април 2010 година, като тогава беше обвинен в предлагане на подкуп на следовател. Отделно той е проучван и за схема за подмяна на оферти за строеж на нови жилища, която също е облагодетелствала армията. По тази линия обаче няма повдигнато обвинение.

Водещи

Най-четени