Пак осъдиха страната за акция на Цветанов 04.10 | 15:10

България плаща по още пет дела

От iNews.bg

Поредните шест решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) се оказаха срещу България. Страната ни отново бе осъдена за една от акциите на бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Заедно с това ще се наложи да платим и по пет други дела.

Едно от решенията е свързано със жалбата по повод ареста на бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Той бе задържан преди време в кантората на съпругата си от маскирани служители на ГДБОП. По време на акцията Попов бе удрян в стената и вратата, стана ясно от zapiite na охранителните камери в офиса. Заради това ЕСПЧ отсъди България да заплати обезщетение в разме от 14 000 евро, както и да покрие щетите по делото.

По делото "Международна банка за търговия и развитие и други срещу България” са констатирани нарушения във връзка с производството по несъстоятелност на банката. Затова трябва да платим разходите по делото в размер на 4085 евро. Нарушение има и по отношение на ненадлежно уведомяване на Валентина Гюлева за образувано срещу нея гражданско дело. На жалбоподателката е присъдено обезщетение в размер на 3600 евро за неимуществени вреди, както и 2594 за разходи и разноски.

По делото "Ченгелян и други срещу България” е установено нарушение на правото на собственост и на правото на справедлив съдебен процес. В този случай става въпрос за сграда, която е обявена за паметник на културата. Обезщетението ще е за неимуществени вреди в размер на 200 евро и общо 5645 евро за разноски по делото.

Петият случай се отнася до нарушение на правото на личен живот по делото "Иванова и Черкезов срещу България” . Тук се касае за къща, която имала заповед за разрушаване, но според съда, ако това е жилището, в което хората живеят, отново може да се приеме за нарушение, заради което България поема разходите от 2013 евро.

Последната удовлетворена жалба е във връзка с настаняването на Д. Л. във възпитателно училище–интернат, когато била 13-годишна. От ЕСПЧ приемат, че мярката е имала възпитателна цел, била е пропорционална и е взета, за да се защитят правата на младото момиче. На Д.Л. не е била осигурена възможност за периодично преразглеждане от съда на законосъобразността на настаняването. Задължителната проверка на кореспонденцията на настанените в интерната малолетни лица и надзорът при провеждане на телефонните им разговори са в нарушение на правото на личен и семеен живот. От Евросъда за правата на човека присъждат обезщетение в размер на 4000 евро за неимуществени вреди и 2500 евро за разходи и разноски.

Водещи

Най-четени