Пак предстои стачка на служителите на БДЖ 19.09 | 17:08

Един от основните въпроси, на които трябва сериозно да се обърне внимание, е сигурността на пътниците

От Таня Георгиева

Ефективни стачни действия обмислят за пореден път железниците. В обръщение до служителите на БДЖ синдикатите призовават работниците към стачни действия в началото на октомври, съобщава sever.bg.

Провалените преговори за подписването на нов колективен трудов договор, заплахата от масови съкращения и отказът на Световната банка да отпусне заем за реформирането в железницата са основателна причина за сериозни протести, коментира председателят на КНСБ в железниците в Горна Оряховица Дечко Гърков.

"Диалогът с Министерството на транспорта и с ръководството на БДЖ липсва", допълни още той.

От началото на годината "Товарни превози" е на печалба от над 10 млн. лева, твърди председателят на железничарите-синдикалисти към "Подкрепа" Дамян Петров.

"Поръчки има, но поне по 50 вагона на ден не достигат, за да бъдат изпълнени заявките в срок. Затова твърдението на зам.-министъра на транспорта Камен Кичев по БНР, че предприятието е на загуба, е неистинно по съдържание и смисъл. Приватизирането на "Товарни превози" и "Пътнически превози" на БДЖ води Холдинга към фалит и раздържавяване", категоричен е Дамян Петров.

Усвояването на 460 млн. лева от Световната банка ще покрие само част от задълженията на БДЖ, които към момента са около 820 милиона лева. Позицията на Петров е категорична, че частичното покриване на задълженията също се прави с кредит и това няма да "изведе" железницата на "нула".

Един от основните въпроси, на които трябва сериозно да се обърне внимание, е сигурността на пътниците. Липсата на резервни части за локомотиви и вагони и остарялата техника са в основата на зачестилите палежи на локомотиви. 

"Необходимо е незабавно да се доставят резервни части. Материалните активи, които не могат да се ползват, трябва да се продадат, за да се купят такива. Това е един от пътищата да гарантираме, че нещо положително ще се случи по отношение на сигурността", отбеляза Дамян Петров.

В момента в бранша върви безсрочна подписка за готовността на служителите в БДЖ за стачка.

Водещи

Най-четени