Пак ще борят безработицата с посредници на трудовата борса 18.02 | 16:00

През 2010 едва 3 хил. безработни са проявили интерес към програмата, за която са похарчени 325 хил. лв.

От Нели Минчева

През тази година ще бъде увеличен броят на посредниците на трудовата борса, така наречените "медиатори", които мотивират безработните да се регистрират в бюрата по труда и да търсят работа. Това е предвидено в Националния план за действие по заетостта за 2011 г.

За изпълнение на програмата "Активиране на неактивни лица” са заложени средства в размер на 435 600 лв., с които ще бъде осигурена заетост на 95 медиатори към дирекциите "Бюро по труда”.

Увеличени са и заплатите им, въпреки че дори и след повишението сумата не е впечатляваща – 300 лева ще получават медиаторите със средно и 350 – тези с висше образование.

Към края на януари в 59 от бюрата по труда работят 75 медиатори.

От социалното министерство казват още, че през 2011 г. България ще участва в Европейската програма за обучение на ромски медиатори в областта на заетостта и здравеопазването.

В края на миналата година ромските медиатори са били 91 души, като в 24 дирекции "Бюро по труда" са назначени даже и по двама. Най-много медиатори работят в регионите Варна – 15 (в 10 дирекции "Бюро по труда”) и Монтана – 14 (в 11 дирекции "Бюро по труда”).

В изпълнение на програмата пък те са организирали и провели 247 информационни кампании "Ела и се регистрирай в дирекция "Бюро по труда”.

В тях обаче са участвали едва около 3 000 неактивни и обезкуражени лица. Изразходваните средства за програмата през миналата година пък възлизат на 325 099 лева.

Медиаторите са се включвали и в организирането на трудови борси, като през 2010 г. Агенцията по заетостта е провела 10 такива само за ромската общност. През 2011 г. ще се проведат 105 трудови борси.

По данни на социалното министерство близо 224 хиляди души у нас влизат в категорията "обезкуражени лица" - безработни, които не търсят работа, тъй като смятат, че няма да намерят такава или не желаят да работят. В нея попада и голяма част от ромската общност в България.

Водещи

Най-четени