Паленето на свещ в църквата ще ни излиза двойно 11.09 | 19:50

Светият синод въвежда нова технология за производството им

От Теодора Кокаланова

Църковните свещи поскъпват двойно. Причината за това е, че Светият синод въвежда нова технология за производството им от чист пчелен восък. Целта е да не се опушват стенописите, защото реставрацията им излиза два пъти по-скъпо от строителството на нова църква.

По неофициални данни 14 милиона е годишният приход от свещи на църквата. Правят се от парафин и церезин, размекват се лесно и опушват стенописите. 30 години вече най-евтината свещ се продава за 10 стотинки. От тази есен обаче църквата се връща към истинските восъчни свещи.

Според отец Ангел за всеки промяната ще е добра. "И вярвам ще бъде прието с радост да има една хубава, чиста свещ, отколкото да има една свещ от парафин, която много бързо опушва самите храмове", коментира той. Производството на свещи е църковен монопол. 

Личната им продажба е забранена, защото некачествен внос от Китай подбива цената. Търговците разчитат нововъведението да оживи пазара на восък, съобщава bTV. В България продуктът се изкупува на цена между 8 и 10 лева в зависимост от количеството и качеството.

 

 

Водещи

Най-четени