Паметник на Щастливеца украси „Витошка“ 11.05 | 21:44

Днес Фандъкова откри монумента на Алеко Константинов в столицата

От iNews.bg

Най-острото перо в литературата ни и най-страстен любител на Витоша – Алеко Константинов вече е софиянец. Бронзовата фигура на Щастливеца стъпи на емблематичната "Витошка" завинаги. На 11 май, 119 години след като бе убит, авторът на "Бай Ганьо" оживя на софийската пешеходна улица точно до подлеза на метрото. В сряда скулпторът Борис Борисов и архитект Пламен Цанев се оказаха най-щастливите творци, след като именно тяхното творение украси столицата след десетки други идеи за Алековци, че даже и отмяна на конкурси.

Паметникът на Щастливеца бе открит с музика от Софийския духов оркестър, церемонията откри зам.-кметът Тодор Чобанов, след което заговори Стоян Алексиев, изиграл ролята на Щастливеца в "Бай Ганьо тръгва из Европа". Актьорът сподели възхищението си от личността на писателя и вдъхновен, прочете откъс от пътеписа "Какво? Швейцария ли?".

Пред бронзовия Алеко говори и актьорът Николай Урумов, превъплътил се в Бай Ганьо в едноименната театрална постановка. Столичният кмет Йорданка Фандъкова изрази почитта си към сатирика, като сложи огромен букет бели хризантеми в краката на писателя. Стотици столичани се тълпяха през целия ден пред високата бронзова фигура и оглеждаха одобрително монумента на свищовския аристократ. Софийският Алеко по-скоро прилича на наш съвременник, не без доза сексапил – костюмиран, небрежно облегнат на една от лампите на "Витошка", Щастливеца гледа право към Витоша и Черни връх.

В ръцете му е книгата за Бай Ганьо, а в краката му стои куфарът на вечния пътешественик. Над главата на Алеко на стилни табелки, обърнати в различни посоки, показват градовете, в които е стъпил балканският крак на любимия герой на писателя – Бай Ганьо – Прага, Виена, Будапеща, Чикаго, и родния град на писателя – Свищов.

 

Общо 50 000 лева бяха похарчени за целия проект, в който впрегнаха усилия Столичната община и кметството на Свищов. Жителите на дунавския град хем с гордост, хем с известна доза благородна завист си пожелаха нов паметник на Щастливеца и в техния град.

Водещи

Най-четени