Панагюрското златно съкровище незаконно се продава в нета 19.02 | 14:38

Наследник на откривателите алармира Интерпол

От Филипа Тодева

Скандалите около Панагюрското златно съкровище просто не спират да валят. В. "Марица" пише за поредната злоупотреба със златото, за която един от внуците на откривателите – братя Дейкови, е алармирал Интерпол.

Според информацията копия и реплики на Панагюрското златно съкровище се търгуват незаконно в интернет. Предлаганите предмети са едно към едно със съдовете от прочутия тракийски сервиз на 2500 г., открит в нивите край Панагюрище преди 64 г. Това твърди в писмо до Интерпол във Франция внукът Павел Цветанков. Адресът за незаконна онлайн поръчка и търговия е: http://www.treasure-usa.com/

Цветанков информира за съществуването на сайта и министъра на културата, и директора на Пловдивския археологически музей. Наследникът уточнява, че "производството и търговията с копия, реплики и предмети с търговско предназначение на български културни ценности се извършва само със сключени възмездни договори с музеите и министъра на културата на Република България”.

Но нито Министерството на културата, нито Пловдивският исторически музей, са сключвали такива договори. Въпреки това в сайта се предлагат 6 варианта на предмети от прочутото съкровище: ритоните - глава на козел - за 2499.99 долара, глава на елен - за 2999.99 долара, амазонката е оценена на 2699.99 долара. Фиалата се предлага за купуване на 1299.99. Амфората от 4 век пр. Хр. се продава за 3999.99 долара. Предлага се колекция от 5 предмета на стойност 11 999.99 долара.

Водещи