Панелките в Перник след земетресението - сега накъде? 18.07 | 10:17

Хората се страхуват да живеят в апартаментите си заради пукнатини и деформации

От Кремена Бедерева

Обитателите на 10 панелни блока в пернишкия квартал "Изток" настояват за цялостно обследване на сградите. Хората се страхуват да живеят в апартаментите си заради пукнатини и деформации по панелите.

Пораженията са резултат не само от земетресението от 22 май и последвалите го трусове, но и от взрива на рудник "Република" преди 4 години, припомня БТА.

Земетресението е било вторично явление. Такова е становището на конструкторите, които са направили оглед на пет от сградите, където щетите са най-големи, каза кметът на кметство Изток Ивайло Иванов. Проблемните блокове са посрещнали ударната вълна при инцидента в мината през 2008 година, когато над 2 тона амонит избухнаха на около 1 км от сградите.

Появилите се тогава пукнатини, сега са достигнали до 5 см. Конструкторските екипи са правили огледи на въпросните сгради, както отвън, така и вътре във входовете, каза Иванов. За становище е викан и професор от ВИАС. Петте блока, както и още няколко на улица "Рашо Димитров" са със сериозни щети, потвърдиха и от общинската администрация в Перник.

На тяхна територия са работили 6 конструкторски екипа. Становищата им са описани в протокол, който ще постъпи в Междуведомствената комисия към Министерския съвет. Тя ще излезе с решение дали ще се прави пълно обследване на сградите. Общината ще изпрати и официално писмо до комисията.

В него ще бъде искано становище за това как да се процедира с пострадалите многофамилни жилищни сгради.

Водещи

Най-четени