Папа Франциск: Благодаря на православните във вашата страна, които сътрудничиха за успеха на моето посещение 06.05 | 13:30

Втората среща на Светия отец с хората е в храм Свети Архангел Михаил от 15,30 ч.

От iNews.bg

Невиждани за град Раковски са мерките за сигурност за историческото посещение на папа Франциск в града днес. 

Първата света литургия започна в 11:15 часа. Храмът събира около 700 души, от тях 240 дечица от цяла България, които получиха своето първо причастие лично от Светия отец. 

Накрая папа Франциск каза: "Скъпи братя и сестри, в завършека на това служение трябва да ви благодаря на всички вас, на свещениците, на монасите, на всички тези, които се ангажираха с подготовката и организацията на това събитие.

Те не са могли да участват, но на се молили заедно с всички нас. Ползвам случая да благодаря също на православните във вашата страна, които сътрудничиха за успеха на моето посещение.

Господ да бъде с вас! Да бъде благословено името Господне! Нашата помощ е в името на Господа! Да ви благослови всемогъщия Бог - Отец, Син и Свети дух!"
  
На излизане от храма отекнаха аплодисментите и гласовете на стотиците дечица, на фона на църковна музика и припеви "Алелуя!" от тавана полетяха бели цветове, когато момче и момиче връчиха специална картичка с послание за Светия отец. Усмихнат широко, папа Франциск благодари и погали по главата малчугана, преди да тръгне към изхода.
 
Хилядите, които останаха извън църквата, наблюдаваха церемонията вътре на големи видеоекрани на площад "България".
 
Втората среща на папата с общността е в храм "Свети Архангел Михаил" в квартал "Секирово" от 15,30 часа. По план на пътя между двете църкви главата на Римокатолическата църква ще мине с небезизвестния папомобил. 

Точно тук организаторите очакват изненади от Франциск, а именно – да слезе сред хората, да поговори с тях, да се ръкува, да се снима.

От полицията вече увериха, че те няма да попречат отецът да е максимално близо до хората – както са изискали изрично и от Ватикана.

Водещи

Най-четени