Папа Франциск пристигна в България 05.05 | 10:30

Светият отец беше посращнат от премиера Бойко Борисов

От iNews

Негово Светейшество Папа Франциск пристигна на апостолическо пътуване в България с папска свита, съставена от 35 души - най-висши представители на Светия престол. 

Папа Франциск бе посрещнат на летище София от министър-председателя Бойко Борисов, който му подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко. 

Златовезаната икона е на светите братя Кирил и Методий, чието велико дело главата на Римокаторическата църква отбеляза и в специалното си видео обръщение към българския народ в навечерието на посещението му у нас. Лентата, символизираща епископската власт – омофорът, който премиерът Борисов дари на Папа Франциск, впечатлява с украсата си. В краищата му са извезани златни кръстове, а в горната му част – образите на Свети Петър и Свети Павел. И двете икони се отличават с прецизна и фина изработка, както и с вложените златни конци. Те са дело на българско ателие за богослужебни одежди. 

Киселото мляко, продуктът, който целият свят свързва с нашата страна, е добре познат на Папа Франциск още от детството му в Аржентина. 

Премиерът е подготвил подарък и за държавния секретар на Светия престол - кардинал Пиетро Паролин, който ще получи златовезана икона на Свети Петър и Свети Павел.

Започна разговорът на четири очи между премиера Борисов и Светия отец.

Два часа педи това Папа Франциск потегли от римското летище Фиумичино за София, първи етап от 29-ата му апостолическа задгранична обиколка, първи съобщава РАИ Нюз.

Полетът на папата е AZ 4000 на авиокомпания Алиталия, която от 60-те години "придружава" папите по време на апостолическите им пътувания зад граница.

Папата пътува със самолет Еърбъс А321-112, наименован "Херцогски дворец Виджевано".

Очаква се той да кацне в София в 10 ч. местно време. Със същия самолет във вторник ще пътува и за Скопие, а после ще се прибере в Рим на летище Чампино в 20,30 ч. местно време.

Командир на полета е Алберто Колаути с 15 000 летателни часа, шеф на екипа пилоти в Алиталия, летящи с Еърбъс, на 57 години, от Фриули, бивш пилот на хеликоптер към военноморките сили, предаде БТА, цитирайки в. "Месаджеро".

В самолета с папата пътуват повече от 70 журналисти от цял свят, които отразяват всяка стъпка на главата на Римо-католическата църква.

В София пък са акредитирани още над 600 чуждестранни журналисти.

Негово Светейшество Папа Франциск пристига днес на апостолическо пътуване в България с папска свита, съставена от 35 души - най-висши представители на Светия престол, съобщи правителствената информационна служба. 

Нивото на делегацията е по-високо от обичайното за такива посещения и в нея са: държавният секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин, кардинал Леонардо Сандри - префект на Конгрегацията за източните църкви, който отговаря за Католическа църква в България и неведнъж е посещавал страната ни, кардинал Курт Кох - председател на Папския съвет за насърчаване на единението между християните, архиепископ Едгар Пеня Пара - заместник-държавен секретар, с ранг вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър - секретар за отношенията с държавите, с ранг министър на външните работи, монсеньор Гуидо Марини - главен церемониал майстор на Папските литургични чествания, координаторът на папските пътувания монсеньор Маурицио Руеда. 

Папа Франциск ще бъде посрещнат на летище София от министър-председателя Бойко Борисов, който ще му подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко. Премиерът е подготвил подарък и за държавния секретар на Светия престол - кардинал Пиетро Паролин, който ще получи златовезана икона на Свети Петър и Свети Павел. 

След посрещането на правителствения ВИП от министър-председателя Бойко Борисов, Папа Франциск ще има среща с президента Румен Радев, с гражданското общество и дипломатическия корпус. Главата на Римокатолическата църква ще се срещне с Негово светейшество българския патриарх Неофит в Синодалната палата, след което ще отправи молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм "Св. Александър Невски". 

В 13.00 часа днес Папа Франциск ще произнесе на площад "Св. Александър Невски" неделната молитва "Царице небесна". Това е първото основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват граждани и гости на столицата. Молитвата "Царице небесна" всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят. Този път тя ще е от столицата на България. Молитвата към Света Богородица носи името "Царице небесна" в периода след Великден, докато в останалото време се нарича "Ангел Господен".

 

Докато Папа Франциск я произнася, на сцената на площад "Св. Александър Невски" ще бъде изложена икона на Месемврийската Богородица, любима на папа Йоан 23-и или т.нар. Български папа - Анджело Ронкали.

 

Почти десет години - от 1924 до 1935 г. той е бил в България като апостолически легат. Папа Франциск ще се помоли пред иконата на Месемврийската Богородица и ще прочете своето размишление, посветено на неделното Евангелие, както и на посещението му в България. Накрая Папа Франциск ще направи кратко обръщение към света, свързано с актуални въпроси. 

Второто основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват гражданите, е неделната литургия на площад "Княз Александър Първи". Това ще е най-масовото събитие с участието на Светия отец, като на него ще присъстват над 7600 души. Литургията представлява традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна са поканени и представители на властите, както и на другите вероизповедания. Неделната литургия ще бъде много тържествена, организирана от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини. 

На 6 май Папа Франциск ще посети бежанския център "Враждебна", след което в гр. Раковски ще отслужи Света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово". Първото причастие е паметен ден за децата католици, а този път те ще бъдат със самия папа. На площада пред църквата ще има около 2000 души. С част от католическата общност Светият отец ще се срещне в църквата "Св. Архангел Михаил" в Раковски. 

Посещението на Папа Франциск у нас ще завърши със събитието за мир на площад "Независимост" в София. Тогава Светият отец ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители на различни вероизповедания. Шест деца - техни представители, ще държат запалени факли - символ на мира. На сцената на събитието ще има маслиново дърво и рози - символ на България. 

Католическата църква в България ще подари на Папа Франциск копие на иконата на Света Богородица от Несебър или Несебърската Богородица, съобщи за БТА монсеньор Христо Пройков - апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България.

 

Той обясни, че копие на иконата на Света Богородица от Несебър е носил винаги със себе си Анжело Джузепе Ронкали, когато е бил в България като апостолически легат през миналия век. Той по-късно става папа Йоан 23-и и като такъв винаги е бил с тази икона - до последния ден на живота си, обясни епископ Пройков. 

Мотото на апостолическото пътуване на Папа Франциск в България носи заглавието на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и "Мир на земята" /Pacem in terris/, който е наричан "българският папа". Това е енцикликата, която Анжело Ронкали пише и тя е актуална и до днес, отбеляза монсеньор Пройков. Той подчерта, че по този начин Папа Франциск "върви по стъпките на Анджело Ронкали у нас и приема заглавието на енцикликата "Мир на земята", като мото на посещението си в България".

 

В официалното лого на апостолическото пътуване на Папа Франциск у нас е изобразено земното кълбо, върху което нашият регион е озарен от особена благодатна светлина, а глобусът е обгърнат от надписа на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и "Мир на земята" - на български и на латински език. Има и две ръце, символизиращи грижите и молитвата за опазването на мира на Земята, които зависят от всеки от нас, а нашият регион по Божията милост съхранява мира, пази го и го разпространява. Цветовете на логото са в тоновете на българския трибагреник и на флага на Ватикана. 

Папа Франциск беше избран за глава на Римокатолическата църква на 13 март 2013 г., а интронизацията му беше на 19 март 2013 г. Той е първият папа от Новия свят, първият папа йезуит и първият папа от 1200 години с неевропейски корени. Когато Папа Франциск говори за социална справедливост, призовава хората на първо място да разберат катехизиса, да преоткрият десетте Божии заповеди и блаженствата. Неговата препоръка е: ако следвате Христос, разбирате, че "погазването на достойнството на човека е сериозен грях"

Водещи

Най-четени