Папазов търси комисар Хаан да му се извини 26.06 | 15:58

Транспортният министър го търсил упорито по телефона, но без успех

От Елица Елефтерова

Вероятно поради моята неопитност и заради това, че от много страни журналисти ми задаваха въпроси, не успях да се ориентирам и не си завърших изречението. Така транспортният министър Данаил Папазов оправда гафа, който предизвика с европейския комисар по регионална политика Йоханес Хаан.

Вчера (25 юни) еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан обяви, че очаква извинение от българския министър на транспорта Данаил Папазов за твърдения, че заместникът му Петър Киров се ползва с препоръките на комисаря. 

"Изпратил съм вчера извинително писмо до еврокомисар Хаан за недоразумението, което се получи", уточни Папазов по време на пресконференция след заседанието на Министерския съвет днес.

Транспортният министър допълни и че два пъти вчера се е опитвал да влезе в контакт се него, но без успех, защото комисарят е бил ангажиран.

Папазов увери, че и днес ще опита да се свърже по телефона с него, ако това не стане, ще има възможност лично да му се извини на среща, която предстои в Европейската комисия на 11 юли.

След заседанието на Министерския съвет Папазов представи промени в Националния план за разпределение на радиочестотния спектър. До 31 август 2015 година ще се освободи радиочестотната лента 2500-2690 MHz, използвана към момента от НСО. За София, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен и Русе освобождаването на лентата трябва да стане до края на 2014 година.

За да освободи НСО честотата, са необходими 6,5 млн. лв., с които обаче министерството не разполага. Ще се проведе конкурс за фирма, която да определи тази лента и спечелилата фирма ще осигури сумата.

След освобождаването лентата ще се използва за предоставянето на обществени електронни съобщителни услуги. Предстои КРС да организира конкурс, с който да се определят фирмите, които ще използват тази радиочестотна лента.

В случай че освобождаването на честотите не стане до 2014 г., от ЕК ще наложат наказателна процедура срещу държавата ни. Такова писмо вече е получено от комисията.

Водещи

Най-четени