Папазов успокои: Авариралият кораб във Варна започва да се изправя 13.05 | 15:24

Критичната точка е преминала

От Теодора Кокаланова

"Преминала е критичната точка и очаквам корабът да бъде напълно изправен". Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на инспекция на акцията по изправяне на авариралия кораб на пристанище Варна, цитиран от пресслужбата на министерството.

По време на проверката на предприетите действия от "Пристанище Варна" ЕАД и Изпълнителна агенция "Морска администрация" за стабилизиране на авариралия плавателен съд министърът изрази своето задоволство от случващото се. 

"Вчера (12 май) корабът е бил наклонен на около 35 градуса, а днес - на около 25 и продължава да се изправя", уточнява министър Папазов. По думите му институциите са реагирали адекватно на ситуацията и са взети всички мерки за справяне с кризата.

Министърът е разпоредил също така проверка на причините за инцидента и на техническото състояние на кораба. 

Корабът "Mohammed H", плаващ под молдовски флаг, се наклони силно към кея в неделя, 11 май, по време на товарни дейности. Екипажът бе евакуиран на сушата. Около плавателния съд бе разположено ограждение, а нефтосъбирач продължава да дежури в района на Варна - Запад, за да не бъде допуснат разлив, информира БТА. 

Водещи

Най-четени