Париж: Отказът за Шенген не е свързан с ромите 28.12 | 12:14

Причината била в имиграцията и нелегалния трафик

От Любомир Тасев

Френският отказ България и Румъния да бъдат допуснати в Шенгенската зона не е продължение на политиката на Париж по отношение на ромите от това лято.

В това уверява френският министър по европейските въпроси Лоран Вокие в ново интервю, този път за френския всекидневник Télégramme, предаде БТА.

Преди седмица Вокие даде интервю за Figaro, в което подробно аргументира френската позиция срещу приемането на София и Букурещ в Шенгенското безвизово пространство.

Сега "европейският" министър на Франция отново подчертава, че подобно решение не трябва да се взима прибързано, без да е дълбоко обмислено, защото в този район на Европа преминават 70 процента от нелегалните имигранти в Евросъюза и там са налице потенциално големи заплахи от трафик на оръжия, наркотици и хора.

В началото на декември Вокие потвърди позицията на страната си, че България и Румъния не са готови за Шенген.

Той посочи, че вратата пред двете балкански държави-членки на ЕС не е затворена, но има ясни критерии, които трябва да бъдат изпълнени за присъединяване към безвизовото пространство. Така Вокие запази позицията на своя предшественик Пиер Льолуш.

"Първият критерий е сигурността на границите”, посочи тогава френският министър по европейските въпроси, като отбеляза, че Румъния не признава границите с Молдова.

Вокие изтъкна и проблемите с корупцията в двете страни.

Водещи

Най-четени