Парите за коричка хляб не стигат на 1,6 млн. българи 23.01 | 15:44

Заможните нашенци са 20% от населението

От Христина Рафаилова

Над 1,6 млн. души в България преглъщат горчивия залък на мизерното съществуване. Това е броят на нашите сънародници, живеещи под прага на бедността, сочат данните на КНСБ. Те представляват 23% от населението на страната. Границата на бедност в края на 2014 г. е 214 лева, посочиха от синдиката. Оттам отбелязват, че тя се е повишила с малко под 2%.  

Броят на заможните нашенци е почти равен на този на живеещите под екзистенц-минимума. Хората, които имат по-големи доходи от тези, нужни им за издръжка, са 20%. 

Основната част от българите не се водят за бедни, но свързването на двата края не е сред най-лесните им задачи. Около 2 милиона и 800 хиляди българи разполагат с доходи между минималната заплата и необходимата издръжка.

Средното възнаграждение за страната бележи покачване от 3,7 на сто. Същевременно намалява броят на заетите с 0,8 на сто. Поради това част от скока на работната заплата може да се дължи на факта, че заплатите на някои от служителите са увеличени, тъй като са поели задълженията на освободени от работа свои колеги. 

В момента на минимално възнаграждение за прехрана разчитат 8,5% от населението. От профсъюза отбелязват, че хората с такива заплати са се увеличили с 62 000.

За една година производствените цени са паднали с 4%, което се дължи на свитото потребление. 

Водещи