Парите от ЕС за регионално развитие вече били усвоени 01.12 | 21:12

Към края на годината се очаква договорените средства по ОПРР да достигнат 75%

От Петър Чернев

Бюджетът на Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) е изчерпан.

Това заяви в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя допълни, че нови мерки не могат да бъдат обявявани, съобщава Econ.bg.

Към края на годината се очаква договорените средства по ОПРР да достигнат 75%. В същото време 18% от бюджета (28% от стойността на сключените договори) вече бил разплатен. 

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще предложи от следващата година да стартира нова схема за зелена и достъпна градска среда. По нея ще могат да кандидатстват 36-те общини - центрове на агломерационни ареали. Те ще могат да искат пари за дейности, свързани с парковете, централните площади на градовете, улична мрежа, осветление на градовете, детски площадки, подлези и надлизи.

Средствата щели да дойдат от спестени предишни мерки, нанесени финансови корекции, както и проекти, които ще се изпълняват през следващата година.

На въпрос каква сума очаква да се събере, Павлова обясни че в министерството са наясно, че имат спестени 8 млн. лв. от реализирани проекти, свързани с общинската инфраструктура и 3-4 млн. лв. от предложения, касаещи градска среда. В следващите месеци се очаква сумата да достигне 40 млн. лв., а до лятото на 2012 г. от МРРБ се надявали да удвоят парите. 

Според Павлова този ресурс не бил достатъчен, защото за да се направели големи и качествени интегрирани проекти, били необходими около 160 млн. лв.

Водещи

Най-четени