Парите от глоби на шофьори да отиват в общинските бюджети 24.09 | 16:22

Това предложи кметът на Стара Загора Живко Тодоров

От Елена Кирилова

Парите от глоби, наложени на водачите на моторни превозни средства вследствие на видеоконтрола на движението по пътищата, да остават в местните общински съвети. Това предложи днес (24 септември) кметът на Стара Загора Живко Тодоров, съобщава БТА.

Според него общините не разполагат с достатъчно приходи, с които да посрещнат нуждите на населението. Поради този факт търсенето на допълнителни приходи е първостепенна задача на кметовете. Проблемът е, че продажбите на общинска собственост вече са на приключване, което означава, че отпада едно от средствата за допълване на местните бюджети.

Тодоров подчертава, че пред всички кметове стои въпросът откъде да осигурят повече проходи. По думите му освен вдигането на данъците и таксите е единственият начин за компенсиране на инфлацията.

За справянето на проблема кметът предложи друг вариант - глобите, налагани от видеоконтрола по спазването на Закона за движение по пътищата, да отиват в общинските бюджети. Подобна практика съществува в други европейски държави, така че може да бъде приложена и у нас.

Въвеждането й би помогнало не само за увеличаване на приходите, но и до засилването на контрола по пътищата.

Тодоров смята, че в момента общините не са стимулирани да инвестират в осигуряване на повече видеокамери и налагане на повече санкции на недисциплинираните водачи, тъй като парите отиват директно в централния бюджет, а не в общинските такива.

По думите на кмета на Стара Загора, ако се наложат ограничения върху кредитния ресурс на общините, това би довело до много тежки последствия по отношение на съфинансирането на европроекти за малките общини до блокирането им, а това не бива да се допуска.

Водещи

Най-четени