Парк „Лебеда“ в София с възстановени алеи и детска площадка 28.10 | 14:31

Това е само първия етап от реконструкцията - скоро ще бъде възстановено и езерото

От Елена Коцева

Градинката срещу 135 СОУ "Ян Амос Коменски" в столичния район "Красна поляна" е обновена за първи път от 15 години – възстановени са алеите, поставени са нови дървени пейки. Само допреди дни да се премине през градинката си беше направо опасно. Нямаше осветление, всичко беше обраснало с храсти и не беше почистено.

На официалната церемония по откриването присъстваха кандидатът за президент Росен Плевнелиев, избраният за втори мандат кмет на София Йорданка Фандъкова.

За iNews Фандъкова обеща, че това ще бъде само първия етап от обновяването на тази част от кварталния парк "Лебеда". Още през следващата година ще бъде задвижена процедура на санкциониране на собствениците на рушащата се сграда на бившия ресторант "Лебеда".

Постройката е частна собственост и на два пъти досега е започвала реконструкция, но в момента има само колони, стърчащи железа и паянтова ламаринена ограда.

Тази част от градинката и в този момент е опасна, особено за децата, които я използват и играят на криеница. За да стигнат до млечната кухня, единствена в района, майките с колички пък трябва да заобикалят близо километър.

На въпрос дали общината разполага със законови процедури да накара собственика на ресторанта да поддържа сградата, кметът Фандъкова отговори: "Това ще стане. Има законов път, макар да е труден и всичко да се случва бавно".

Тя обясни още, че осветлението в обновената градинка е модерно и ще обхване целия регион. Жителите на квартала могат да бъдат спокойни – то ще бъде поддържано, обеща още кметът.

В градинката, освен нови пейки вече има и люлки, пързалки и катерушки. Има и специални уреди за игра на деца от три до пет годинки. На втория етап ще бъде възстановено и езерото в парка.

Само минути след официалното откриване градинка "Лебеда" веднага се изпълни с деца, а по пейките насядаха кварталните баби.

От своя страна кандидатът за президент Росен Плевнелиев коментира, че е открил предизборната си кампания с положително събитие в църквата "Свети Архангел Михаил" в Созопол. Днес (28 октомври) той закри кампанията си също с такова хубаво събитие. "Ще продължа да работя за една европейска България. Кметът Фандъкова ще разполага с пълната ми подкрепа", допълни още той.

Водещи

Най-четени