Парламентарните приоритети на БСП: Приемане на бюджета и изборните правила 14.11 | 19:45

Партийните лидери ще бистрят в Народното събрание как да избягнат кризата

От iNews.bg

Председателите на парламентарните групи в Народното събрание ще обсъждат утре как да избягнат кризата след оставката на правителството. От "Позитано" 20 напомниха, че Конституцията регламентира целия път, по който трябва да се върви след оставката на кабинета и че това трябва да се случи със спокойно и държавническо отношение, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БНР.

Основният закон предвижда президентът след консултации с парламентарните групи да възложи на кандидата за премиер, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Когато в седемдневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на правителство, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за премиер.

Още в нощта след изборните резултати обаче Нинова заяви категорично, че социалистите ще върнат мандата.

"БСП е последователна в позициите си още при формирането на този парламент. Ние заявихме, че с 38 депутати няма да участваме в управлението, оставаме на същата позиция и днес. Ще се борим да бъдем първа политическа сила на предсрочните парламентарни избори и тогава да направим кабинет на България. Господин Борисов сам обвърза загубата на тези избори на ГЕРБ с оставка на кабинета", каза вчера председателката на социалистите.

Нинова призова лидерите на останалите партии да са отговорни държавници и да продължи работата на парламента по две приоритетни задачи, а именно - приемането на бюджета за 2017 г. и промяна на изборните правила.

От групата на ГЕРБ посочват същите приоритети за работата на парламента преди края на годината.

Водещи

Най-четени