Парламентът бистри бюджета за догодина 08.11 | 14:18

Бюджет 2013 увеличава доходите, заяви Дянков. Сеирът хора не храни, опонира му Станишев

От Ралица Стоянова

Вече няколко часа депутатите обсъждат в парламента бюджета за догодина.

"Бюджет 2013 се концентрира върху увеличаване на доходите, заяви финансовият министър Симеон Дянков по време на дискусиите. България и Полша са двете държави в Европа, които са успели да минат през кризата с една завидна устойчивост, похвали се той.

С бюджета за догодина продължаваме традицията на финансова стабилност. Посланието му е  "Увеличение на доходите”. Това каза депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев, цитиран от агенция "Фокус". Доходът на средния българин през 2013 г. ще е 61% от този на средния грък, прогнозира той.

"Има едно хубаво нещо на Бюджет 2013 г. и то е, че това е последният бюджет на Бойко Борисов”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него България се превръща в гето на бедността в Европа. Нито един бюджет на ГЕРБ не е изпълнен по начина, по който е бил планиран, изтъкна Станишев. "Сеирът хора не храни”, добави той.

"За четвърта година правителството представя бюджет, в който отсъства съдържание. Числата определено доминират над съдържанието, каза депутатът от "Коалиция за България" и бивш финансов министър Пламен Орешарски.

"От 12 години липсва смелост в българската политическа класа за промяна. Никой от 2001 г. не смее да промени системите на държавата. Бавно се плъзгаме в една безперспективност", каза лидерът на ДСБ Иван Костов. Единственото достойнство на бюджета е запазването на стабилността и отговаря на изискванията на ЕС за дефицита, смята "синият" депутат. 

 Според съпредседателя на "Синята коалиция” Мартин Димитров бюджетът ще има нужда от преработване в средата на следващата година. Заложените разходи в него са реални, но приходите са много надценени и дефицитът вероятно ще е много по-голям от предвиденото, смята той.

По думите му се наблюдава се завой на ляво в политиката на управляващите. "Не разбираме защо Сергей Станишев не харесва този бюджет, който повтаря всички порочни практики, които заложи Тройната коалиция”, каза Димитров.

"Бюджет 2013 е бюджет на продължаващата депресия и бедност", според депутата от ДПС Алиосман Имамов. Според него бюджетът ни за догодина се разминава със заложените дългосрочни цели на Европа за икономически растеж.

"България продължава да бъде колониална държава. Всичко, което генерира печалба в България, е в чужди ръце, в ръце на чужди монополисти”, заяви лидерът на "Атака” Волен Сидеров. Според него България може да се измъкне от кризата като види, че светът е много по-голям от Европейския съюз.

Независимият народен представител Дарин Матов заяви, че с представения бюджет за догодина сезонът на италианската кухня в българския бюджет е приключил. Сега ни се предлага студентско меню – две филии хляб и една по средата.

Водещи

Най-четени