Парламентът заседава извънредно за бюджета, оставката на Борисов ще е утре 15.11 | 10:08

БСП свиква срещи между партиите за скоростно приемане на новата план-сметка и изборните промени

От iNews.bg

Народното събрание ще заседава извънредно във вторник, но няма да разгледа оставката на правителството на Бойко Борисов. Очаква се оставката на кабинета да бъде гласувана в сряда.  

В дневния ред са доклади на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), както и първо гласуване на поправки в закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, според който символите на режима трябва да бъдат премахнати от обществени места.

Преди обяд 17 парламентарни комисии ще разгледат на първо четене бюджета за 2017 г., след като вчера стана ясно, че ГЕРБ няма да оттегли законопроекта, въпреки внесената оставка на правителството. В 14.00 часа пък започва извънредното заседание на Народното събрание.

Законопроектът за Държавния бюджет за 2017 г. бе внесен в НС на 31 октомври, както изисква законът. По закон, ако новата план-сметка на страната не бъде приета, се изпълнява бюджета от предходната година месец за месец, с 1/12 от разходите по стария бюджет, но не повече от три месеца. Бюджетът за 2017 г. мина на първо четене в Комисия за бюджет и финанси на парламента, предаде Фокус.

Приоритет в бюджета за 2017 г. са образование, здравеопазване, армия. Очаква се реалният растеж на БВП да се запази на относително стабилни нива през прогнозния период, като през 2017 г. слабо ще се забави до 2,5%, а за 2018-2019 г. се очаква постепенното му ускоряване до 2,7%.

Предвижда се и увеличаване на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2017 г. на 460 лв. и запазване на този размер за 2018 и 2019 г.

По инициатива на лидера на БСП Корнелия Нинова ще започнат срещи между партиите в парламента, на които да се обсъди приемането на бюджета за следващата година и въвеждането на мажоритарен избор на депутати. Вчера ГЕРБ обявиха, че внасят въпросите на референдума за обсъждане в пленарна зала.

От пресцентъра на БСП съобщиха, че Нинова е получила тяхното съгласие и разбиране, че заедно и отговорно трябва да гарантират законовия ред в България и да не допускат политическа нестабилност.

Водещи

Най-четени