Парламентът избра Диана Ковачева за заместник-омбудсман 28.01 | 11:08

Бившият правосъден министър одобрена с пълно мнозинство за заместник на Мая Манолова

От iNews.bg

Парламентът реши бившият министър на правосъдието Диана Ковачева да стане заместник омбудсман. Това стана без никакви дебати и ас абсолютно мнозинство в залата. За кандидатурата й гласуваха всички присъстващи 152-ма народни представители.

Ковачева беше правосъден министър в първото правителство на Бойко Борисов. Тя бе предпочетена измежду няколко номинирани за поста от експертна комисия към националния омбудсман Мая Манолова. Кандидатите, предложени от неправителствени организации, бяха изслушани публично от омбудсмана и комисията в присъствието на граждани и медии. Самата Ковачева бе номинирана от "Прозрачност без граници". 

"Аз ви предлагам човек, който активно, сърцато и отдадено ще работи за каузата "защита на правата на българските граждани и обществения интерес. Сигурна съм, че при нейния хъс и желание за работа, при нейната експертиза, ако вие като народни представители подкрепите нейния избор, ще имаме един работещ, действен, неуморен, активен екип, който ще работи за гражданите в Република България, за защита на техните права и за защита на обществения интерес", заяви Манолова от трибуната преди гласуването.

Диана Ковачева е завършила право в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", притежава магистърски степени по право на Европейския съюз от Софийския университет и от Университета "Нанси" 2, Франция. Доктор е по Международно право и международни отношения, има специализации в областта на правата на човека.

Диана Ковачева е дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на Transparency International за България и министър на правосъдието в периода 2011-2013 г. В момента е научен сътрудник в Института за държавата и правото при БАН и преподавател по Международно право в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

 

Владее английски, френски и руски език. Носител е на Ордена на Британската империя, който се присъжда за принос към обществото и обществено значими каузи.  

Водещи

Най-четени