Парламентът обсъжда втория вот на недоверие към кабинета 16.06 | 09:23

Вотът е подкрепен с подписите на 68 депутати

От Елена Коцева

Днес парламентът обсъжда втория вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов. Мотивите за вота са провал в антикризисната политика.

Това обаче е третият път, в който Борисов се изправя пред вот, след като през януари месец правителството поиска вот на доверие.

Вотът на недоверие е внесен от Парламентарните групи на Коалиция за България и Движението за права и свободи и е подкрепен от подписите на 68 депутати. Двете партии имат общо 75 депутати.

Вотът на недоверие би бил успешен, ако против правителството гласуват над 50% от присъстващите депутати.

След прочитането на мотивите за вота, за което са предоставени 10 минути, всяка политическа сила има възможност да изрази позицията си. Времето за изказвания се разпределя според броя на депутатите на различните партии. Министрите имат право да вземат думата неограничен брой пъти и да отговарят на опозицията в рамките на неограничено време.

С мотив, че днес в България е Ден на траур във връзка с тежката катастрофа на магистрала "Тракия" от вчера, беше прието дебатите по вота да не се излъчват пряко по БНТ и БНР, каквато е традицията.  

Вотът трябва да бъде гласуван най-късно 24 часа след края на дебатите.

Опозицията се споразумя да внесе два последователни вота на недоверие – този месец и юли месец. Следващия вот ще бъде с мотив – провал на цялостната политика.

 

Водещи

Най-четени