Парламентът обсъжда забраната на райски газ за физически лица 25.09 | 08:47

Правната комисия обсъжда ветото на президента върху Закона за адвокатурата

От iNews.bg

Парламентът да обсъди на второ четене промени в  Закона за здравето , с които се забранява  продажбата на диазотен оксид (райски газ)  и пълнители с него, включително и онлайн, на физически лица, предвижда проектопрограмата на  Народното събрание  за 25 и 26 септември, публикувана на сайта на институцията.

В момента е забранена продажбата на райски газ на лица под 18 години, а с промените се предлага пълна забрана за продажба на физически лица, извън случаите на еднолични търговци, чийто предмет на дейност включва продажбата на райски газ на търговци. Предлага се и забрана за рекламата на диазотен оксид (райски газ) в онлайн платформи. 

С измененията в Закона за здравето се задължават медицинските и немедицинските специалисти да въвеждат електронни данни за всяка извършена от тях дейност на пациента и се регламентира възможността  диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични дейности  да бъдат предоставяни от разстояние. Друга промяна е свързана с оказване на медицинска помощ чрез мобилни кабинети в населени места, в които няма медицински пункт или общопрактикуващи лекари.

Първа точка в предложения дневен ред на парламента е първото четене на Законопроект за изискванията за достъпност на продукти и услуги, който цели да насърчи пълноценното и равноправно участие на хората с увреждания в обществения живот.

В проектопрограмата е още второто четене на промени в Закона за подпомагане на земеделските производители и в Закона за гражданската регистрация. Предвидено е и изслушване на министъра на вътрешните работи  Атанас Илков  във връзка с неспазения законов срок за стартиране на Националния регистър за случаите на педофилия.   

Предложеният дневен ред на Народното събрание е само за 25 и 26 септември, тъй като според парламентарния правилник за времето от откриване на предизборна кампания за избори за народни представители до свикване на новоизбраното Народно събрание не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите.

В  проекта  на програма за двете последни редовни пленарни заседания преди началото на кампанията за парламентарния вот на 27 октомври т.г. са и годишните доклади за дейността на Държавна агенция "Национална сигурност", на Държавна агенция "Разузнаване", и на Служба "Военно разузнаване" за 2023 г. 

Водещи

Най-четени