Парламентът одобри новия заем от 1.2 млрд. лв. 09.06 | 12:58

Кредитът се взима с държавни гаранции, трябва да го върнем до 10 години

От iNews.bg

Парламентът одобри и на второ четене изтеглянето на нов заем от Фонда за гарантиране на влогoвете в банките (ФГВБ). Той ще бъде на стойност 1.2 млрд. лв. и ще получи държавна гаранция. Кредитът ще бъде в две части, като средствата ще бъдат отпуснати от Международната банка за възстановяване и развитие и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Заемът ще бъде отпуснат на няколко транша, а изплащането на главницата по него ще започне след 6 години. Цялата сума ще трябва да бъде изплатена до 2026 г., се посочва в мотивите по законопроекта за ратифициране на Гаранционното споразумение между Република България и МБВР. Освен това там е описано, че чрез средствата ще бъдат попълнени паричните резерви на Фонда, като независимостта му ще се увеличи.

Чрез заема от ЕБВР също ще се попълнят резервите на Фонда за гарантиране на влоговет, а освен това средствата ще спомогнат за оптимизацията на структурата му. Част от кредита ще може да бъде насочен от ФГВБ за погасяване на заема, отпуснат на фонда от държавата.

Някои депутати обаче разкритикуваха новия кредит. "Иска се да подпишем празен чек за 300 млн. евро. и после още 300 млн.евро. без Министерството на финансите да ни е дало абсолютно никакъв отчет. Последната година се плаща 46% от главницата - става дума за изключителен натиск върху бюджета на България”, коментира Румен Гечев от Българската социалистическа партия, цитиран от БГНЕС. Той припомни още, че след 2020 г. има падеж и на главницата по заема от 16 млрд. лв.

 

Източник: Econ.bg

Най-четени