Парламентът остави шефа на КЕВР на поста му 05.07 | 12:02

Управляващата коалиция и ДПС защитиха Иван Иванов по време на дебатите

От iNews.bg

След повече от 2 часа дебати парламентът отхвърли предложението на "БСП за България" за предсрочно прекратяване на пълномощията на Иван Иванов като член и председател на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), предаде БГНЕС. В подкрепа на искането гласуваха едва 63-ма народни представители, 125 се обявиха против, а 3-ма се въздържаха. С което Иванов остава начело на независимия регулатор. За това пък настоя вчера част от бизнеса в електроенергийния сектор у нас, като няколко компании и асоциации излязоха със специална позиция в подкрепа на шефа на регулатора.

БГНЕС припомня, че левицата внесе в парламента предложение за предсрочно прекратяване на мандата на Иванов с настояване, че той не спазва приетите на 26 април т. г. промени в Закона за енергетиката. С тях на Комисията се възлага разрешаването на действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20 на 100 от капитала на търговски дружества, които осъществяват лицензионна дейност по пренос и разпределение на електрическа, топлинна енергия или газ. На 28 юни парламентът разгледа доклад за дейността на КЕВР за 2017 г., а по време на дебатите Иван Иванов нарече промените в закона "бланкетен текст", който "не отговаря на няколко основни неща". От БСП тълкуват това изказване като отказ той да изпълни новите текстове в закона по отношение на сделката по придобиване на активите на ЧЕЗ и настояха Иванов да бъде предсрочно освободен. По време на дебатите от БСП аргументираха предложението си още с нарушаването на публичния интерес заради казуса със закупуването на ЧЕЗ и Гинка Върбакова.

"Аз не вярвам, че държавата постоянно трябва да намалява критериите си по отношение на защитата на публичния интерес. Не го вярвам", заяви от парламентарната трибуна депутатът Атанас Костадинов. Според него с действията и изказванията председателят на КЕВР върви срещу "демократично завоюваните позиции и институции" от българската държава и настоя критериите към тях да бъдат безкомпромисни.

Участие в дискусията взе и председателят на временната комисия, която проверяваше сделката за ЧЕЗ – Жельо Бойчев. "По никакъв начин не приемаме твърденията на комисията, че тя няма право и основание да се намеси с разпореждането на активите на електроразпределителните дружества в България", подчерта Бойчев. Той се позова на разпоредби от Закона за енергетиката и даде пример, според който за продажба на един трафопост е необходимо разрешение от комисията, а за продажба на цялото дружество – не. Според него в такъв тип случаи КЕВР трябва да се намеси, за да бъде гарантиран общественият интерес, а сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ ще бъде атестат за регулаторите в България.

Председателят на групата на "Обединени патриоти" Волен Сидеров също обяви, че подкрепя предсрочното освобождаването на председателя на КЕВР, но подчерта, че според него това няма да доведе до промени в работата на самата комисия. "Тя ще продължи своята работа да обслужва монополите в енергетиката. Най-вече чуждите монополи", каза Сидеров. Той призова въпросът да бъде решен кардинално с приемането на поправка в закона, с която съставът на КЕВР да се редуцира, да бъде преизбран, както и да се повиши отчетността му. "В момента тя е никаква, тя е формална. Един доклад годишно, който се прочита и гласува. Няма никакво значение, няма никакви санкции. Ако този доклад е обвързан с подаване на оставка, ако не се приеме в зала, то тогава Народното събрание ще бъде контролен орган върху тези, които избира. В момента КЕВР е извън всякакъв контрол", смята Сидеров.

Работата на комисията защитиха от ГЕРБ . "Този орган имаше много решения през тези две години. Аз гледах статистиката за намаляването или увеличаването на цените на електрическата енергия, парното и газа. Мисля, че той беше абсолютно хармоничен и защитаващ както интересите на дружествата, така и балансираха с интересите на хората. Не се съобразяваха с настояванията на дружествата за увеличаване на цените с размера, с който те наистина искат", посочи Валентин Николов.

Предложението на БСП бе разкритикувано от друга опозиционна партия – ДПС. Според народният представител Рамадан Аталай гласуваният от парламента текст в Закона за енергетиката наистина не е добър. "Сега, тъй като не можахте да се справите с премиера, г-н Цветанов, Искрен Веселинов и решихте, че най-слабият във веригата, който може да атакувате и да направите така, че да имате определени дивиденти, се оказа Иван Иванов", обърна се Аталай към БСП.

Водещи

Най-четени