Парламентът откри процедура за избор на нов състав на КЗК 24.02 | 15:21

Партиите в НС представят кандидатурите до 7 дни

От iNews.bg

Народното събрание откри процедурата за избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Парламентарните групи трябва да представят кандидатури за председател, зам.-председател и петима членове до 7 дни. Това предвиждат приетите днес нови правила от депутатите за избора на ръководство на КЗК.

Още от 2003 г. насам начело на антимонополния орган е Петко Николов, като за първия си мандат той бе номиниран от НДСВ, от чиято парламентарна група бе депутат, а за втория – през 2009 г. бе издигнат от ГЕРБ.

Очаква се обаче този път депутатите на Бойко Бориов да издигнат кандидатурата на бившия главен секретар на Министерския съвет в първия кабинет на Бойко Борисов - Росен Желязков. Той бе обвинен, а наскоро и оправдан, по делото за костинбродската афера с бюлетини на парламентарните избори през 2013 г.

Другата почти сигурна номинация е на зам.-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев, който е бил член на КЗК. Неговата кандидатура ще бъде внесена от Патриотичния фронт, но според източници на Mediapool се ползвал и с подкрепата на Реформаторския блок.

Социалистите пък ще избират между кандидатурите на депутата Кирил Добрев и бившия зам.-министър на икономиката в две поредни коалиционни правителства с БСП - Анна Янева.

Парламентът стартира процедурата за избор на КЗК със закъснение. Мандатите на настоящите й седем членове изтекоха още през лятото. През юли миналата година обаче по предложение на Реформаторския блок парламентът реши, че членовете на КЗК няма да могат да бъдат преизбирани веднага след изтичането на мандата им.

Кандидатите за новия състав на КЗК ще бъдат проверявани за принадлежност към бившата Държавна сигурност, решиха още депутатите по предложение на Мартин Димитров и Петър Славов от Гражданския съвет в Реформаторския блок.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев настоя да се извършва проверка за почтеност за всички в анкикорупционния орган, която да бъде описана както в Закона за администрацията, така и в специалните закони за регулаторните органи. Според него тя може да съдържа предварителен доклад на ДАНС, на новия антикорупционен орган, ако бъде одобрен, както и на Националната агенция за приходите за съответствие на доходите. Редно е да има психологически профилирани рискови тестове подобно на тези в сектора за сигурност и декларация, че не принадлежат към тайни общества, каза още Кънев.

Изслушването на кандидатите ще стане в открито заседание на комисията по икономическа политика и туризъм и ще се излъчва в реално време в интернет.

Кандидатите за председател трябва да представят своята концепция за дейността на КЗК и да вместят своето изложение в рамките на 15 минути. Народното събрание ще избира поотделно председателя, зам.-председателя и петимата членове на комисията чрез явен вот.

За избран ще се смята кандидатът, получил над половината от гласовете на присъстващите в зала народни представители.  

Сегашният състав на КЗК и особено председателят на комисията Петко Николов отнесе много критики, особено от страна на Гражданския съвет в Реформаторския блок, че не води ефективна борба с пазарните монополи и най-вече - на пазара на горивата. 

Мартин Димитров и Петър Славов дори многократно поискаха оставка на Николов и смяна на ръководството на пазарния регулатор.

Водещи

Най-четени