Парламентът със специална позиция до правителството за Европредседателството 01.12 | 15:01

Депутатите настояват министрите редовно да ги информират как работят по заложените приоритети

От iNews.bg

Парламентът прие Позиция на Народното събрание по проекта на Програма на Република България за Председателството на Съвета на Европейския съюз /1 януари - 30 юни 2018 г./. Проекторешението беше предложено от народни представители от различни парламентарни групи - Кристиан Вигенин, Ивелина Василева, Джема Грозданова, Петър Петров, Иван В. Иванов, Полина Цанкова, Албена Найденова и Миглена Александрова.

С позицията парламентът изразява принципна подкрепа за обявените приоритети в проекта на Програма на Република България за Председателството на Съвета на ЕС, като споделя основните послания за консенсус, конкурентоспособност и кохезия, както и девиза "Съединението прави силата".

Народното събрание предлага на правителството при приемане на окончателната програма да вземе предвид и следните теми - Европейски бюджет, Кохезионна политика, Обща селскостопанска политика, Отбрана, сигурност и миграция, Европейския социален модел, Образование и култура, Конкурентоспособна икономика, цифров пазар, Разширяване и регионално сътрудничество.

Парламентът насърчава правителството да работи за приемане на балансирани решения с цел запазване на единството между държавите-членки на ЕС и изпълнение на стратегическите приоритети на ЕС, като заедно с това полага усилия за постигане на конкретни резултати в рамките на председателството. Министрите да информират редовно ресорните парламентарни комисии за напредъка по реализацията на приоритетите на Българското председателство, предвижда решението на Народното събрание. Резултатите от заседанията на Европейския съвет ще бъдат представяни в Народното събрание.

Окончателният вариант на програмата за председателството трябва да бъде представен в парламента след приемането му от Министерския съвет, уточняват от НС.

Водещи

Най-четени