Парламентът ще гласува отлагането на тол таксите 04.07 | 10:09

Предложението е те да започнат да се събират от март 2020 г.

От iNews.bg

На пленарното заседание в четвъртък депутатите ще разгледат на първо четене промените в Закона за пътищата, с които се регламентира въвеждането на смесената система за таксуване тежкотоварния трафик на база изминато разстояние, предаде БГНЕС.

Вносители на новите текстове са група депутати от ГЕРБ, а те предвиждат тол системата да заработи най-късно до 1 март 2020 година. Това обаче е крайният предвиден срок. Ако по обхвата и тарифите на новата система бъде постигнат консенсус по-рано, тя може да заработи и преди тази дата.

Първоначално бе предвидено тол системата да започне реалното си функциониране на 16 август тази година, но от бранша на превозвачите изразиха съмнения относно тарифирането, което принуди управляващите да дадат старт само на техническата част, а реалното събиране на таксите, които ще заплащат камионите с тегло над 3,5 тона, да бъде отложено за догодина. В законопроекта се предлага и премахване на задължението на Агенция "Пътна инфраструктура" да организира разпространението на бордови устройства и директното отчитане на ползвателите на платената пътна мрежа, като тези дейности ще бъдат изцяло прехвърлени върху търговците, които в различните си качества осъществяват дейности по предоставяне на услуги по електронно събиране на пътни такси.

В рамките на пленарното заседание народните представители ще обсъждат и промени в Закона за концесиите, които предвиждат концесионирането на морските плажове да става по реда на Закона за Черноморското крайбрежие.

Водещи

Най-четени