Партиите имат само още часове да декларират кой какво им е дарил 26.10 | 10:32

Ако не го направят, ги грозат глоби от 3 до 10 хил. лева

От iNews.bg

Сметната палата напомня, че остават само 2 дни за подаването на задължителната информация за Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК).

Участниците в изборите за общински съветници и кметове - партии, коалиции (коалиции от партии и местни коалиции) и инициативни комитети, са длъжни да подават по време на предизборната кампания всяка новопостъпила информация в срок до 7 дни от възникването й за включване в ЕРИК (чл. 171, ал. 2 от Изборния кодекс).

ЕРИК ще бъде затворен за подаване на информацията в края на деня (24 ч ) на 26 октомври 2019 г.

За ЕРИК задължително се подава информацията за:

- дарителите, вида, целта, размера или стойността на направените дарения;

- юридическите лица и едноличните търговци, ЕИК, вида, целта, размера или стойността на направените дарения;

- кандидатите и членовете на инициативните комитети, които са предоставили средства, и размера на средствата;

- декларациите за произхода на дарените средства, когато общият размер на дарението от едно физическо или юридическо лице или едноличен търговец надхвърли една минимална работна заплата;

- декларациите за произхода на средствата, предоставени от кандидат или член на инициативен комитет, когато размерът на средствата надхвърли една минимална работна заплата;

-наименованията на социологическите и рекламните агенции, както и на агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, с които участникът работи.

За неподаването на задължителната информация за включване в ЕРИК, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 3000 до 10 000 лв.

Водещи

Най-четени